</frame> 19822013
Zespół Szkół Sportowych  im. Olimpijczyków Śląskich w Mysłowicach
            ODŚWIEŻ STRONĘ

„Od ziarenka do bochenka”
16/25 wrzesień 2016

Chleb towarzyszy nam każdego dnia. W piątek 16 września na lekcji uczniowie klasy III a poznali różne gatunki i rodzaje chleba. Dowiedzieli się, który jest najbardziej zdrowy i szczególnie wskazany uczniom szkoły sportowej, którzy mają regularne treningi. Szczególne zainteresowanie wzbudził proces produkcji chleba od ziarenka do bochenka.

Zaprosili kolegów z klasy III b do zwiedzenia wystawy prezentującej tematykę lekcyjną oraz do degustacji różnych gatunków chleba.

W kolejnych dniach uczniowie klas IIIa, IIIb i IIIc wybrali się też do piekarni "U Alexa" żeby zobaczyć ostatni etap powstawania chleba. Byli przy składaniu bochenków do pieca. Pan piekarz opowiadał dzieciom o rodzajach mąk, pieczywa i ciekawostkach. Na koniec każdy otrzymał w prezencie chrupiące bułeczki. Było pysznie !!!! Bardzo piekarni "U Alexa" dziękujemy !!!

Dalszą przygodę z chlebem uczniowie będą kontynuować 6 października wyjeżdżając na zajęcia do Chaty Chlebowej w Górkach Wielkich.

Uczniowie klas IIIa, IIIb, IIIc z wychowawcami A.Bialoń, G.Kramarczyk, D.Chytrowska

 

 

 

 

 


Zespół Szkół Sportowych w Mysłowicach