TŁUSZCZE:
Określenie to obejmuje zarówno grupę produktów spożywczych, jak i składników pokarmowych. Produkty spożywcze, takie jak masło, smalec margaryna, czy oleje roślinne, noszą nazwę tłuszczów widocznych. Z kolei tłuszcze będące naturalnymi składnikami różnych produktów spożywczych, takich jak mięsa, ryby, mleko, przetwory mleczne sa tzw. tłuszczami niewidocznymi. Tłuszcze mogą być pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Źródłem tłuszczu zwierzęcego są- poza masłęm, smalcem i słoniną- mięso i wędliny ryby jaja produkty mleczne. Tłuszcze roslinne otrzymuje się z nasion i owoców roślin oleistych. Głównym źródłem tłuszczu roślinnego w pożywieniu są margaryny produkowane z olejów roslinnych i oleje ciekłe. Tłuszcze w zależności od proporcji występujacych w nich kwasów tłuszczowych- nasyconych jednonienasyconych i wielonienasyconych- mogą mieć różny wpływ na organizm. Tłuszcze zwierzęce z przewaga kwasów tłuszczowych nasyconych, takie jak masło smalec łój słonina mięso mogą być przyczyna odkładania się substancji tłuszczowych i cholesterolu w naczyniach krwionosnych. Tłuszcze roślinne obecne w olejach roslinnych ( słonecznikowym, sojowym rzepakowym) , orzechach i tłustych rybach, zawieraja tzw. NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE (NNKT) Bardzo korzystnie i przeciwmiażdżycowo działająco na organizm.



Tłuszcze, czyli lipidy, są niezbędne dla ludzkiego organizmu, ponieważ:
1. Stanowią bogate źródło energii;
2. Budują błony komórkowe;
3. Są elementem strukturalnym tkanki nerwowej;
4. Biorą udział w procesach syntezy hormonów, prostacyklin, tromboksanów i leukotrienów;
5. Są substratem w biosyntezie soli żółciowych;
6. Stanowią źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas linolowy i alfa-linolenowy;
7. Zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K);
8. Odgrywają istotna rolę w patologii chorób układu sercowo-naczyniowego;
9. Są odkładane w organizmie jako materiał zapasowy.


autor Grażyna Kramarczyk