TŁUSZCZE:
Określenie to obejmuje zarówno grupę produktów spożywczych, jak i składników pokarmowych.
Produkty spożywcze, takie jak masło, smalec margaryna, czy oleje roślinne, noszą nazwę tłuszczów widocznych. Z kolei tłuszcze będące naturalnymi składnikami różnych produktów spożywczych, takich jak mięsa, ryby, mleko, przetwory mleczne sa tzw. tłuszczami niewidocznymi.
Tłuszcze mogą być pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Źródłem tłuszczu zwierzęcego są- poza masłęm, smalcem i słoniną- mięso i wędliny ryby jaja produkty mleczne. Tłuszcze roslinne otrzymuje się z nasion i owoców roślin oleistych. Głównym źródłem tłuszczu roślinnego w pożywieniu są margaryny produkowane z olejów roslinnych i oleje ciekłe. Tłuszcze w zależności od proporcji występujacych w nich kwasów tłuszczowych- nasyconych jednonienasyconych i wielonienasyconych- mogą mieć różny wpływ na organizm.
Tłuszcze zwierzęce z przewaga kwasów tłuszczowych nasyconych, takie jak masło smalec łój słonina mięso mogą być przyczyna odkładania się substancji tłuszczowych i cholesterolu w naczyniach krwionosnych.
Tłuszcze roślinne obecne w olejach roslinnych ( słonecznikowym, sojowym rzepakowym) , orzechach i tłustych rybach, zawieraja tzw. NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE (NNKT) Bardzo korzystnie i przeciwmiażdżycowo działająco na organizm.