SKŁADNIKI MINERALNE:
Są to niezbędne do życia człowieka związki, zapewniające prawidłowy rozwój, reprodukcję oraz zdrowie przez cały okres trwania życia. Składnikami mineralnymi organizmów roślinnych i zwierzęcych nazywa się te składniki, które po spaleniu pozostają w postaci popiołu.
Podział, funkcje, źródła, zapotrzebowanie, ciekawostki
Składniki mineralne ze względu na zapotrzebowanie organizmu dzieli się na dwie grupy: makroelementy i mikroelementy (pierwiastki śladowe).
Do makroelementów należą:
Wapń
Chlor
Magnez
Fosfor
Potas
Sód
Do pierwiastków śladowych czyli mikroelementów należą:
Żelazo
Cynk
Miedź
Mangan
Molibden
Jod
Fluor
Chrom
Kobalt
Selen
Ca
Wapń występuje w mleku i w produktach mlecznych. Znajduje się tez w produktach z pełnych ziaren zbóż i roślin strączkowych. Obecny jest tez w calych rybach i orzechach.
P
Fosfor występuje powszechnie w żywności, szczególnie w mięsie, rybach orzechach soi, pełnym ziarnie zbóż w brukselce. Wapń i fosfor w połączeniu z witaminą D wzmacniają układ kostny i zęby.
Mg
Magnez znajduje się w kaszy gryczanej, płatkach zbożowych, roślinach strączkowych. Wpływa na prace serca i układu nerwowego.
K
Potas znajduje się w mięsie, rybach, ziemniakach, warzywach i owocach: marchew, pomidory, morele, banany i orzechy. Potas odgrywa ważna rolę w gospodarce wodnej organizmu oraz w regulacji ciśnienia krwi.
Fe
Żelazo zawarte jest w mięsach, wędlinach, produktach zbożowych mało przetworzonych najlepiej przyswaja się z mięsa w obecności witaminy C. Wchodzi w skład barwnika krwi .Niedobory powoduja zmęczenie osłabienie i niedokrwistość.
I
Jod znajduje się w rybach morskich owocach morza, mleku, jajkach i mięsie. Konieczny jest do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
F
Fluor jest dostarczany głównie w wodzie pitnej. Znajduje się również w herbacie i rybach morskich. Chroni zęby przed próchnica.
Zn
Cynk znajduje się w cebuli, czosnku, kiełkach pszenicy, w grzybach, watrobie, w rybach, miesie i ciemnym pieczywie. Odgrywa wazna role w gojeniu ran, formowaniu kośćca, pomocny jest przy różnego rodzaju schorzeniach skóry.
autor Grażyna Kramarczyk