JEDZ ZDROWO
Realizowanie zasad prawidłowego żywienia polega na właściwym dobieraniu produktów żywnościowych w codziennym jadłospisie. Dla ułatwienia wyboru i oceny produktów pod względem zawartości składników odżywczych, dokonano ich podziału na grupy produktów odznaczających się podobna wartością odżywcza.
Podział produktów spożywczych:
1 Produkty zbożowe- dostarczają dużo energii, weglowodanów złożonych ,białka roślinnego, witamin z grupy B, trochę wapnia, żelaza, błonnika, nie maja witamin A i C.
2 Mleko i produkty mleczne- sa dobrym zródłem łatwo przyswajalnego wapnia, białka, witamin B2 A. Nie maja witaminy C i żelaza.
3. Jaja- zródło białka zawieraja żelazo witaminy z grupy B, barak witaminy C.
4 Mięso wędliny, ryby, drób- zrodłó energii, białka, tłuszczu, witamin z grupy B i żelaza. Nie maja witaminy C.
5 Masło - dostarcza energii i łatwo strawnego tłuszczu, witaminy A i D.
6 Inne tłuszcze- dostarczają energii i tłuszczu, oleje- NNKT i witaminę E ; tłuszcze zwierzęce - cholesterol
7 Ziemniaki\- dostarczają energii, witaminy C i potasu.
8 Warzywa i owoce zawierające dużo witaminy C - obok witaminy C dostarczaja składników mineralnych i błonnika.
9 Warzywa i owoce zawierające dużo karotenu- obok prowitaminy A dostarczają dużo składnkiów mineralnych i błonnika.
10 Inne warzywa i owoce- dostarczaja różnych witamin, składników mineralnych, błonnika w ilościach niewielkich.
11 Suche nasiona roślin strączkowych - dostarczają energii białka roślinnego, węglowodanów składników mineralnych witamin z grupy B i błonnika.
12 Cukier i słodycze- zródło energii i węglowodanów.
Dobry jadłospis musi uwzględniać wszystkie potrzebne nam składniki pokarmowe w odpowiedznich ilościach i proporcjach. Ich zawartość w różnych produktach jest różna. W planowaniu wyżywienia pomaga korzystanie z dziennych racji pokarmowych, określajacych rodzaje i ilość produktów jakie powinny być spożyte przez jedna osobę w ciągu jednego dnia, aby zaspokoić jej potrzeby energetyczne i pokryć zapotrzebowanie na wszystkie składniki spożywcze. Przy układaniu jadłospisów uwzględnic należy porę roku, kat aby wykorzystywać w pierwszym rzędzie te produkty, które w danym czasie są tańsze i łatwe do nabycia, np. truskawki w czerwcu jaja w lecie. Urozmaicenie posiłków dotyczy również smaku, zapachu kolorystyki i konsystencji produktów i potraw.
W komponowaniu codziennych posiłków pomaga korzystanie z podziału produktów na pięc grup:
1 Produkty zbożowe oraz ziemnieki.
2 Warzywa i owoce.
3 Mleko i jego przetwory.
4 Mieso drób ryby i rośliny strączkowe.
5 Tłuszcze.